preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Preradovića

Intervju sa psihologinjom Sanjom Jergović-Lesić

Voli rad s ljudima, a posebno ju motiviraju djeca

Koja se škola mora završiti da bismo postali psiholog?

Ja sam  psihologiju završila na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, Odsjeku za psihologiju, kao jednopredmetni studij. U današnje vrijeme, za to zvanje nakon završene četverogodišnje srednje škole te položene državne mature, studij psihologije možete upisati na nekom od sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Zadru ili Osijeku.

Jeste li u svom djetinjstvu imali iskustva sa psihologom?

U  vrijeme mog djetinjstva to zanimanje je bilo vrlo rijetko, naročito na ovom našem području. Prvo iskustvo bilo mi  je u 8. razredu kada sam  bila dio jednog istraživanja darovite djece povezano s profesionalnom orijentacijom. A iskustvo koje je bilo presudno u izboru mog zanimanja je predmet psihologija u srednjoj školi i profesorica koja mi je predavala.

Kako ste se odlučili za posao psihologa te s kakvim vam se problemima učenici najčešće obraćaju?

Volim rad s ljudima, a posebno me motiviraju djeca, kako   njihovi „veliki“ problemi, tako i pomoć njihovim roditeljima u rješavanju raznoraznih situacijas kojima se svakodnevno susreću, a kojih je u današnje vrijeme, nažalost, sve više. Svakodnevno mi se javljaju djeca s problemima vezanim uz učenje, ponašanje, s emocionalnim poteškoćama,  rješavanje sukoba s vršnjacima, pa i s obiteljskom problematikom.

Uspijevate li pomoći baš svakom učeniku?

Razumljivo je da je nemoguće pomoći baš svakom učeniku. Da bi se ostvarila dobra suradnja i postigao pozitivan pomak u ostvarivanju krajnjeg cilja, potrebna je dvosmjerna interakcija. Dakle, i osoba kojoj je potrebna pomoć mora biti spremna surađivati, htjeti  i vjerovati u svoje sposobnosti  i postizanje krajnjeg uspjeha.

Koja je Vaša poruka našim čitateljima za kraj?

Poznati engleski književnik Aldus Huxley napisao je mudru izreku: „Samo je jedan kutak svemira koji se sigurno možete promijeniti, a to ste vi sami.“ Kako izvor naše sreće izvire u našima subjektivnim osobinama: plemenitom karakteru, poduzetnom duhu, sretnom temperamentu, vedrom umu i zdravom tijelu, razmislite na čemu bi osobno bilo  dobro poraditi. Ne sanjajte svoj život, živite svoje snove.


 

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Petra Preradovića / Trg Kralja Tomislava 9, HR-33405 Pitomača / www.os-ppreradovica-pitomaca.skole.hr / ured@os-ppreradovica-pitomaca.skole.hr
preskoči na navigaciju