preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Preradovića

Područna škola Velika Črešnjevica

2020./2021.


Svjetski dan bicikla

Učenici PŠ Velika Črešnjevica ovaj tjedan su sudjelujući u eTwining projektu obilježili Svjetski dan bicikla – World bicycle day 2021. pod sloganom „Vozim se na dva kotača za spas ozonskog omotača!“. Projektom su osvijestili ulogu bicikla u utjecaju na klimatske promjene i malenim, ali značajnim dječjim koracima, doprinijeli ciljevima održivog razvoja koji mijenjaju svijet i zahtijevaju globalnu suradnju. Učenici su uvidjeli prednosti bicikla kao jednostavnog, dostupnog i ekološki prikladnog  i lako održivog načina prijevoza. Vožnjom na biciklima snimili su fotografiju „Pogled s bicikla u Europu“  kako bi naše strane eTwining partnere upoznali s ljepotama našeg sela. Kroz razne aktivnostima ostvarili su sve ciljeve projekta. Uskoro više fotografija!


Draga naša Zemljo, sretan ti rođendan!

Učenici 2. i 3. razreda PŠ Velika Črešnjevica danas su obilježili Dan planeta Zemlje. Tom prigodom oslikali su platnene vrećice koje su ponijeli svojim kućama. Oslikavanjem platnenih vrećica učenici su se educirali da uporabu plastičnih vrećica treba smanjiti. Na taj način učenici su podigli osjećaj poduzetnosti i razvijali su kreativnosti.

Lov na uskršnja jaja

Pod vodstvom učiteljica, učenici PŠ Velika Črešnjevica, uoči velikog kršćanskog blagdana, održali su lov na uskršnja jaja. Lov je započeo izradom prigodnih kapica i „kupnjom“ ulaznica. Učenici su poput pravih detektiva slijedili tragove QR kodova koje su usput odgonetali i dešifrirali. Prateći tragove poruka, maleni zečići uspješno su stigli do cilja i pronašli slasne mrkvice.


 

Kino u razredu

S obzirom da zbog trenutne epidemiološke situacije učenici ne mogu ići u kino, odlučili smo "kino" napraviti u našem razredu. Na satu hrvatskoga jezika učenici su pogledali animirani film. Prije gledanja animiranog filma na blagajni su kupili ulaznice i kokice te ga s užitkom u "kinu"  pogledali. Zaključili su da im je bilo jednako dobro kao i u pravom kinu.


Integrirani nastavni dan u znak sjećanja na Vukovar

Integriranim nastavnim danom i radom u skupinama učenici 2. i 3. razreda PŠ Velika Črešnjevica obilježili su Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Kroz različite aktivnosti upoznali su neka od obilježja Vukovara: Vukovarski vodotoranj, Spomen-križ na ušću Vuke u Dunav, Vučedolsku golubicu i dvorac Eltz. Izradili su popularnu igru križić – kružić koja se umjesto križićem i kružićem igra Vukovarskim vodotornjem i Vučedolskom golubicom. Paljenjem lampiona odali su počast žrtvama Vukovara i tragičnih događaja iz 1991. godine.


U sklopu eTwining projekta obilježen Dan jabuka 

I ove godine učenici 2. i 3. razreda PŠ Velika Črešnjevica sudjeluju u eTwining projektu „Dan jabuka 2020.“ Započeli su projektni tjedan u kojem kao pravi istraživači istražuju sve o jabukama. Upoznali su nekoliko vrsta jabuka i naučeno provjerili kvizom Kahoot! Ostatak tjedna nastavljaju s istom temom kroz različite nastavne aktivnosti. Kao krunu na kraju projekta sami će izraditi prirodni sok od jabuka kojem se jako vesele.

 


2019./2020.


Hranilice za ptice

U zimskom periodu mnogim pticama sve je teže svakodnevno pronaći dostatnu količinu hrane. Učenici PŠ Velika Črešnjevica ove zime pomogli su pticama stanaricama tako što su im napravili jednostavne hranilice od plastičnih boca, tetrapaka, sjemenka, starog kruha, kokica i smokića. Izrada ovakvih hranilica jednostavna je i jeftina, a sav potreban materijal učenici su pronašli u svojim kućama. Učenici su učili o humanosti i empatiji prema svim živim bićima te su reciklirali stare plastične boce, tetrapake i vreće i učinili dobro djelo za prirodu.


Svjetski dan Nutelle i Svjetski dan čitanja naglas

Učenici 1. i 2. razreda PŠ Velika Črešnjevica s veseljem su obilježili čak dva svjetska dana - Svjetski dan Nutelle i Svjetski dan čitanja naglas.  Svjetski dan Nutelle obilježili su tako što su kruh namazali finim namazom od čokolade i lješnjaka i slasno ga pojeli. Istraživajući namaz, učenici su saznali da se svake 2,5 sekunde u svijetu proda jedna teglica Nutelle. Dugo se raspravljalo je li bolje Nutellu namazati na kruh ili jesti žlicom? Oko odgovora na ovo pitanje nisu se mogli dogovoriti. Nakon što su pojeli kruh s Nutellom, učenici su od ponuđenih slikovnica odabrali najdražu te uvježbavali čitanje naglas kako bi obilježili Svjetski dan čitanja naglas. Sretni i zadovoljni pošli su svojim kućama uz najdražu domaću zadaću – ukućanima naglas pročitati jednu pjesmicu i pojesti barem jednu šnitu kruha s Nutellom.


Odgovornost i kako je poticati kod djece

Psihologinja Sanja Jergović-Lesić na roditeljskom sastanku u PŠ Velika Črešnjevica održala je predavanje na temu "Odgovornost i kako je poticati kod djece". Roditelji su saznali nešto više o tome koja razina odgovornosti se očekuje od djece školskog uzrasta od prvog do četvrtog razreda. Psihologinja je opisala kako poticati odgovorno ponašanje te koje teškoće se javljaju ukoliko se ono od djece ne traži. Kroz savjete za roditelje navela je korake kojima se svakodnevno može poticati odgovorno ponašanje i samopouzdanje za donošenje pravilnih odluka.


Nikolinje u Velikoj Črešnjevici

Blagdan svetoga Nikole zanimljivom priredbom obilježili su i učenici iz Velike Črešnjevice. 


Međunarodni dan kuhara

Učenici 1. i 2. razreda PŠ Velika Črešnjevica danas su bili u gostima u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca. U goste ih je pozvao profesor Darko Baričević kako bi sa svojim učenicima 3. razreda obilježio Međunarodni dan kuhara pod sloganom „Kako djeluje zdrava hrana“. Cilj projekta bio je u uključiti učenike nižih razreda u rad srednje škole kako bi na zabavan i zanimljiv način mali učenici naučili o zdravim namirnicama i zdravoj prehrani. Učenici nižih razreda su sa svojim učenicima mentorima sudjelovali u pripremi i kuhanju raznih vrsta jela napravljenih od jesenskih plodova. Zajedničkim snagama mali i veliki učenici pripremili su juhu od buče, palačinke nadjevene tikvicama i sirom, rižoto s gljivama, puding od ječmene kaše, ružu od jabuka i knedle sa šljivama. Mali učenici, sretni i zadovoljni, isprobali su sve što su skuhali, a najveće oduševljenje izazvale su kuharske kape koji su ponijeli svojim kućama i diplome o sudjelovanju u projektu koje je učenicima uručio ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Josip Ivoš.


Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Učenici i učiteljice iz Velike Črešnjevice prigodno su obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.


Dan jabuka

Učenici 1. i 2. razreda PŠ Velika Črešnjevica ovaj su tjedan obilježili Dan jabuka koji se već tradicionalno obilježava 20. dana mjeseca listopada. Dan jabuka obilježen je s ciljem promicanja važnosti jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Razne aktivnosti provodili su kroz sve nastavne predmete, a posebno iznenađenje mališanima bila je Franova mama koja im je došla i pročitala priču „Tri jabuke s bakina ormara“ Sunčane Škrinjarić. Danas su bili posebno oduševljeni jer su u sklopu obilježavanja Dana jabuka odradili digitalni petak i na taj način predviđene nastavne sadržaje uvježbali uz pomoć raznih digitalnih alata.

 

 


 

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Petra Preradovića / Trg Kralja Tomislava 9, HR-33405 Pitomača / www.os-ppreradovica-pitomaca.skole.hr / ured@os-ppreradovica-pitomaca.skole.hr
preskoči na navigaciju